Avioehto tekee meistä tasa-arvoisia, miten?

Avioehto ei ole epäluottamuslause vaan varautumista tulevaisuuteen. Eihän vakuutuksiakaan oteta sen vuoksi, että kun jotain kuitenkin sattuu, vaan siksi, että jos se paha päivä koittaa, niin omaisuus ja mahdollisesti jopa oma elanto on turvattu.

Joskus avioehto voi olla myös romanttinen ele. Rakkaudenosoitus siitä, että naimisiin ei olla menossa rahan vuoksi. Kelpaat minulle sellaisena kuin olet, ilman rahojasi!

Miksi avioehto? Osa pariskunnista kokee, että raha-asiat ovat henkilökohtainen asia. Kumpikin on tottunut tienaamaan ja tuhlaamaan omat rahansa miten haluaa. Kenties myös kulutustottumuksissa on eroavaisuuksia.

Tulevat perinnöt? Avioehdolla vältetään myös turhat riidat sukujen välillä, jos tullaan perimään omassa suvussa kulkevaa omaisuutta. Ja näin se perintö halutaankin pitää, omassa suvussa. On tapauksia, että suvussa kulkenut kesämökki on osituksessa joutunut oman suvun hallusta vieraaseen sukuun.

Toinen on yrittäjä? Toinen osapuolista voi olla yrittäjä, ja silloin on tärkeää suojata oma työpaikka. Pahimmassa tapauksessa eron sattuessa menee työpaikkakin alta. Yrityksen osakkeet ja sitä kautta yrityksen omaisuus on avio-oikeuden alaista.

Velkaantuminen ja konkurssi? Yritystoimintaan, mutta myös työsuhteisiin liittyy riskitekijöitä kuten työttömyys. Avioehto tarjoaa osaltaan suojaa myös puolison velkaantumista tai konkurssia vastaan. Vaikka avioliiton aikana puolisot vastaavat omista veloistaan, avioliiton päättyminen ja sitä seuraava ositus voivat johtaa tilanteeseen, jossa varakkaamman puolison varoja käytetään toisen puolison velkojen maksamiseen. Avioehdolla voidaan varautua tällaiseen tilanteeseen ja turvata puolison asemaa toisen puolison velkojia vastaan.

Puolison kuolema ja uusperhe? Avioehdolla on merkitystä myös silloin, jos toinen puoliso kuolee. Mikäli molemmilla puolisoilla on omia lapsia entisistä suhteista, avioehdolla voidaan varmistaa, että omat lapset perivät kaiken oman omaisuuden eikä sitä avio-oikeuden nojalla siirry tasinkona eloonjääneelle puolisolle ja sitä kautta hänen lapsilleen…Ja pahimmassa tapauksessa lapsien kautta ex-puolisolle.

Puolisoilla ei ole lapsia ollenkaan? Puolisot perivät toisensa, jos heillä ei ole lapsia tai testamenttia. Jos tässä tilanteessa halutaan, että oma omaisuus siirtyy kuoleman johdosta omaan sukuun, tulee avioehdon lisäksi tehdä myös testamentti.

Vanhemmat voivat turvata heiltä tulevan perinnön tai lahjan pysymisen omassa suvussa!

Ilman avioehtoa puolisoiden omaisuus on avio-oikeuden alaista, jollei omaisuutta ole saatu perintönä tai lahjana siten, että puolison avio-oikeus on rajattu pois testamentilla tai lahjakirjalla.

Kerro, miten voimme auttaa

Ota yhteyttä
Valitse toimipaikka